2013. március 12., kedd

Sós karamellás csokoládés pite - No. 51

Ez is egy újdonság legalábbis számomra. A sós karamella valami isteni finom. Amúgy is jól sikerült úgy egészében. Még a karamelláért, nem annyira rajongó, Férjemnek is nagyon ízlett. Nagy B. azt mondta, hogy imádja, hogy ilyen ragacsos. Nem akartam beton karamellát, kicsit nyúlósabbra vágytam. Csak két órát hagytam állni, - nem bírtak a fiúk tovább várni - így még kicsit nyúlós, folyós volt a karamellám. De 5-6 óra elteltével, már szép kemény, jól szeletelhető volt. Szóval aki külalakra is utazik, az bizony legyen türelmes kicsit.



 Sós karamellás csokoládés pite:

Tészta:

Az egyik legfinomabb kakaós tészta amit eddig készítettem. Nem csak pitének jó, de keksznek is nagyon finom lehet. Jól díszíthető.

1 és 1/3 csésze liszt
2 ek cukor
2 ek holland kakaópor
113 g vaj
3 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor vagy aroma

A lisztet elkeverem a cukrokkal és a kakaóporral. Majd hozzámorzsolom a vajat, végül a tojássárgával és némi vízzel összegyúrom. 1 órát állni hagyom a hűtőben. Lisztezett felületen kinyújtom, a kivajazott formába teszem. Így vissza rakom 30 percre a hűtőbe. Megszurkálom sűrűn villával, majd vakon sütöm, 180 fokos sütőben 20 percig. Hagyom teljesen kihűlni.

Sós karamell:

1 és 3/4 csésze cukor
1/2 csésze méz
113 g vaj
125 ml tejszín
fél tk só

A cukrot elkeverem a mézzel és úgy fél csészényi vízzel. Elkezdem karamellizálni és mikor már szépen elválik az edény falától (kb 10 perc) hozzáadom a vajat, a tejszínt és a sót. A kihűlt tésztára öntöm.

Mikor a karamell megszilárdult, kb 2 óra, ráöntöm a csokoládé krémet. 

125 ml tejszín
125 g csokoládé

A tejszínt felforrósítom, és beletördelem a csokoládét. Simára keverem. Majd miután hűlt a karamellre öntöm. Hagyom szilárdulni, egy bő órát. Kis sóval megszórom a tetejét, díszítésnek.

Egy kis szösszenet. Az idei első nyuszikák, vasárnap voltak 1 hetesek:


 

3 megjegyzés: